Wanhusten waellus 2018 – Laponie 60

1958 Marc ja Paquier Lapissa

Kesällä 2018 järjestetään Wanhusten Waellus, Laponie 60-vuotis teemalla, sillä alkuperäinen Laponie tapahtui kesällä 1958, jolloin kaksi ranskalaista nuorta miestä lähti Citroën 2CV AZU pakulla kauas pohjoiseen, kuvaamaan ja tutustumaan saamelaisten poronhoitajien elämään. Seuraavassa on poimintoja matkasta. En muista mistä teoksesta jutun löysin, jonka olen yrittänyt kääntää suomeksi gooklea apuna käyttäen.

”Pierre Marc on 20-vuotias, hän opiskelee etnografian Sorbonnessa. Hänen ystävänsä Jean Paquier, 21, on École Bréguetin opiskelija. Näiden retki, jonka nimi oli ”Operation Young Reporters – Lapland 58”, jonka ”Science and Life” -lehti sponsoroi, oli antaa heille mahdollisuus opiskella Lapin poronhoitajien tapoja.

Tämä auto antoi heille mahdollisuuden kulkea yhteensä 15 000 kilometriä, joista 9 000 sorateitä, 2 000 lumisella tiellä, 900 jäällä ja 500 ”maastoalueella” usein suolla tai mutaisilla alueilla. Talvirenkaat, jotka pitivät 2 CV:n tiellä, varsinkin lumella ja jopa jäällä, joten ei ole mitenkään yllättävää, että kaikki on mennyt hyvin tämän pienen auton kanssa Lapissa.

Pierre Marc on parhaillaan kirjoittamassa porotalouden opinnäytetyötä Kautokeinon alueella. Lisäksi hän valmistelee valokuva-albumin painoksen. Joulukuun numerossa ”Science et Vie” -lehti julkaisi jännittävän selvityksen Lappi-matkasta”. Kyseisen artikkelin karttakuvasta käy ilmi, että aivan ylhäällä on liikuttu ja siksi tuleva Waellus yrittää hieman luoda haikuja tuolta matkalta, kierrellen Ruotsin, Suomen ja Norjan Lapissa.

Varsinainen Waellus saisi alkunsa Tornion leirinnästä sunnuntaina 15.7.2018. Päivän aikana olisi tarkoitus siirtyä Ruotsin puolta Äkäslompoloon yöksi. Maanantaina Pallaksen kautta Hettaan. Tiistaina vuorossa Kautokeino ja Alta Norjassa. Keskiviikkona tasangon yli Olderfjördiin, jossa ollaan kaksi yötä samalla kämppärillä. Torstaina tehdään tästä päivämatka Nordkappiin ja takaisin Olderfjördiin. Perjantaina paluu Suomeen, Karigasniemelle. Lauantaina vuorossa Inari, Ivalo tai Lemmenjoki, jonne Waellus 21.7. päättyy. Reittiin saattaa toki vielä tulla muutoksia, mikäli odottamia esteitä ilmaantuu, mutta pääsääntöisesti reitti on läpi ajettu ja monet paikat jo alustavasti sovittu.

Waellus on tällä kertaa tarkoitettu vain 2CV pohjaisille wanhuksille, vuosimalliin 1970 asti ja joista vielä vuosimallit 1958 ja sitä vanhemmat ovat erityisasemassa (60 vuotta tai yli). Tarkoitus on, että waellus tehdään myös alkuperäisillä wanhustekniikoilla, näin päästään lähemmäs sitä alkuperäistä ja ajan luonteeseen kuuluvaa tunnelmaa, johon ei 2CV4 tai 2CV6 kuulu, mutta viritysosien käyttö on sallittua. Reitin pituus on haasteellinen, joten kaluston on oltava sitä vastaavassa kunnossa, sillä varsinkin Norjassa saattaa päivän taival tapahtua asumattomilla seuduilla, jossa ei ulkopuolista korjausapua ole saatavilla. Siksi on talvi aikaa käydä kalusto läpi ja tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet.

Wanhusten waellus 2018 – Laponie 60

Kenttiä ei löytynyt.