Killannelkku1

Kilta on 1962 perustettu Suomen vanhin merkkikerho, joka koostuu Citroën 2CV harrastajista.

Syyskuun 11 p:nä 1962 perustettu, Suomen 2CV-Kilta ry, on alusta asti noudattanut toiminnassaan perustavan kokouksen hyväksymää Protokollaa, jonka jäsenistö saa kuulla vain kerran vuodessa, Killan suuressa Möötissä. Suomen 2CV-Kilta ry:n (Killan virallinen nimi) säännöt muokattiin vastaamaan perustamissäännöksiä eli Protokollaa. Killan nykyiset toimintaperiaatteet seuraavat olennaiselta osin niitä säännöksiä, jotka ovat olleet voimassa Killan perustamisesta lähtien.

Koko 1960-luvun Killan jäsenmäärä oli 200 – 300 persoonaa ja toiminta oli keskittynyt Suomen etelä-osiin. 2CV4:n markkinoille tulo vuonna 1970 nosti jäsenmäärän toiselle tuhannelle. Toiminnan laajennettua valtakunnalliseksi päätti vuotuiskokous vuonna 1975 rekisteröidä Killan. Rekisteröinnin tapahtuessa vuoden 1976 alussa, oli jäsenmäärä kohonnut jo yli 1500:n. Vuoden 1979 alussa jäsenmäärä oli noin 1900. Luonnollisista syistä jäsenmäärä alkoi kääntyä laskuun 80-luvulla, ja vuoden 1990 lopulla jäseniä oli noin 1100. Nykyisin Killan jäsenmäärä on pysynyt hyvin vakaana ja vuoden 2016 alussa, voimme iloksemme todeta, että Kiltaan kuuluu 1200 jäsentä.

Erittäin aktiivinen toiminta on edelleen Killan jäsenmäärän takana. Useilla paikkakunnilla toimii Killan jäsenten muodostama paikallinen, itsenainen toimintayksikkö, jota jaokseksi kutsutaan.

Jaostoiminta on huomattava tekijä Killan toimintakuvioissa. Jaosten toiminta pohjautuu kerran vuodessa pidettävään Raadin ja Jaosporvareiden yhteisessä kokouksessa sovittaviin toimintaperiaatteisiin.

Jaostoiminta määräytyy paljolti kunkin paikkakunnan jäsenistön tuntemasta toimintatarpeesta. Yleensä jaostoimintaan kuuluvat säännölliset jaoksen kokoontumiset, huolto- ja korjausinformaatio, erikoistyökalujen lainaus, retket ja kisailut sekä osallistuminen kotimaisiin ja kansainvälisiin 2CV-tapahtumiin. Useat jaokset järjestävät Killan jäsenille 2CV-viikonlopputapahtumia, joita Suomen kesässä riittää lähes joka viikonlopulle.

Ensimmäinen “1. Kansainvälinen 2cv-ystävien kokous – 1st International Meeting of 2cv Friends” järjestettiin Suomessa 1975 Puumalan Pistohiekalla. Paikalle saatiin houkuteltua nelisen sataa ”rättäriä” ympäri maailmaa. Rättärien eli Citroen 2CV:iden ensimmäinen kokous Pistohiekalla oli menestys. Suomen kokouksesta alkoi maailmankokousten perinne, joka on jatkunut katkeamatta, joka toinen vuosi. Suomessa on pidetty myös 10. maailmankokous, Nurmeksessa vuonna 1993, jolloin paikalla oli jo runsaat tuhat autoa. Kahden vuoden välein järjestetyn 2CV -maailmankokouksen osallistujamäärä oli suurimmillaan Ranskassa vuonna 2011, mukana oli n. 7000 autokuntaa.

Vuoden 2023 järjestyksessään 24. Maailmankokous järjestetään Sveitsissä 25.-30.7.2023. Tästä löytyy lisätietoja täältä (avautuu uuteen ikkunaan).

Tervetuloa mukaan mukavaan leppoisaan porukkaan!

Millainen auto 2CV on? Liity jäseneksi!