
Kahdeksankymmentäluvun lopulla Kilta hankki omistukseensa 2CV-kulkimen, jonka kerrottiin olevan ensimmäinen Suomeen tuotu 2CV. Tämä tapahtui lokakuussa 1952.
Alustavat kunnostustyöt
Tämän kulkimen kunnostus alkoi melko ripeästi, ja jo Järvenpään Möötissä vuonna 1998 kulkimen alusta oli ns. ajokunnossa näytillä. Siihen saakka kunnostuksesta oli vastannut Weltti Virtanen. Osia oli Weltin ja muiden aktivistien toimesta hommattu eri puolilta maailmaa. Koria oli kasattu TuJäKe:n toimesta, kunnes sekin siirtyi Jämpsään odottamaan kasausvaihetta.
Vääksyn talli ja uusi kippari
Vuonna 2010 Vääksyn syyskokouksessa valittiin kiltakapteeniksi Inkiläisen Joel, jolle uusi Raati antoi tehtäväksi Remin kokoamisen museokuntoon. Hitsattavaa eikä tulitöitä ei enää pitänyt olla. Vääksystä löytyi sopiva, tilava talli, jonka Kilta vuokrasi kasaamista varten keväällä 2011. Avaimenhaltijoina toimivat Joel ja minä.
Talkoovoimin käyntiin
Vähän hommattiin käsityökaluja ja sammuttimia joka nurkkaan. Weltti toi ensin alustan Jämpsästä ja parin päivän päästä korikin löysi paikalle. Osia oli silloin jo kertynyt myös Kahkaisiin, josta Joel niitä pikkuhiljaa toi Vääksyyn.
Mittavirheitä ja mittatarkkuutta
Korin sovitus rungon päälle ei mennyt niin kuin olisi pitänyt. Kori oli tehty mittoihinsa eri puolella Suomea kuin runko, eivätkä ne sopineet yhteen. Rajalan Eki, Paavolan Masa ja Erkkilän Lasse saatiin ryhmään mukaan ja mitoitusta tutkittiin sitten moneen mieheen. Ennen kuin ovet sopivat paikalleen, piti korin pohjalevyt, kynnykset ja takakontin lattia uusia. Samoin rintapelti ja tuulilasin kehys koki remonttia.

Osat itse tehden ja ympäri Suomea
Masa ja Joel tekivät osat itse, paitsi ikkunan kehys ostettiin valmiina. Osia ja osakokonaisuuksia meni eri puolille Suomea kiltalaisten kunnostettavaksi. Näinä aikoina kokeiltiin myös korin puhdistamista soodalla, ja osa lukuisista maalikerroksista saatiinkin näin poistettua. Suurin osa kuitenkin hiottiin.
Apuraha ja ensimmäiset näyttelyt
Suomen Kulttuurirahasto antoi 6000 euron apurahan Suomen ensimmäisen 2CV:n kunnostusta varten. Remi oli peltipinnalla näytillä Classic Motor Showssa toukokuussa 2012. Heti perään tehtiin pohjamaalaus. Sätkälän Säpinät piti myös järjestää, ja se hieman hidasti Remi-projektia. Remi saatiin kuitenkin pohjamaalattuna Sulkavalle näytille.

Pintakäsittelykurssi ja maalaus
Pohjatyöt alkoivat pian Killan 50-vuotisjuhlien jälkeen. Erkki järjesti kurssimuotoisen tapahtuman, jossa oikeat aineet ja työvaiheet tulivat osallistujille selväksi. Hiojia ja pintakäsittelyharjoittelijoita löytyi kiitettävästi. Monen viikon tinaamisen, hionnan, pakkeloinnin ja pohjamaalauksen jälkeen Remi vietiin Nastolaan maalaamoon. Istuinverhoilut hoiti Kärpänojan Matti hienosti.
Ensiesiintyminen Juhlamöötissä
Ajankohta oli syksy 2012 ja Remi kasattiin liki valmiiksi Aulangon Juhlamööttiä varten. Kiltakapteeni ajoi sen puuhakivillä Vääksystä Aulangolle ja takaisin. Juhlayleisö näki Aulangolla melkein valmiin Remieren. Mutta paljon vielä puuttui. Vaikeimpia osia löytää oli puola, aurinkolippa, vilkkukytkin, vilkut ja sisäpeili. Mitä ei mistään löytynyt, sen Joel tai Masa tekivät itse. Aikaa tämä vaihe vei, mutta hiljaa hyvä tulee.
Viimeistelyä ja historia esiin
Toukokuussa 2014 Remiere esiintyi liki valmiina Classic Motor Showssa ja museotarkastajatkin jo silmäilivät sitä. Vielä piti Remieren identiteetti ja historia selvitellä. Takapiru Markku Tamminen sai Auto Bonin arkistoja avattua, ja kulkimen alkuhistoria selvisi.

Museorekisteriin
Lokakuun alussa Joel vei Remieren kotiinsa Kahkaisiin ihan sitä loppuviilausta varten ja seuraavalla viikolla saimme olla Hämeenlinnassa todistamassa katsastusta, museotarkastusta ja museorekisteriin siirtämistä. Kehujen kanssa meni läpi.

Valmiina Yyterissä – ja museossa
Seuraava näköhavainto Remierestä oli Yyterin Möötissä, jossa se valmiina sai runsaasti huomiota. Paluumatkalla sain videoitua sen tien päälläkin. Remiere on tällä hetkellä näytillä Vehoniemen automuseossa Kangasalla kaiken kansan nähtävillä – ihan arvoisessaan paikassa.

Yli 20 vuoden yhteisponnistus
Kaiken kaikkiaan tämä entisöintiprojekti jos mikä on osoitus kiltahengestä. Remin tekemiseen osallistui yli 20 vuoden aikana kymmeniä tai satoja ihmisiä. Minä tiedän paremmin vain näistä kolmesta viimeisestä vuodesta. Joelille ja minulle tuli Vääksyssä käyntejä lukemattomia kummallekin. Oltiin aina paikalla kun siellä jotain tapahtui. Tunteja Vääksyssä tehtiin yli 800 – mitä sitten kukin kotonaan tai muualla.
“Mukavaahan se minusta oli. Joka kerta vanhakin oppi jotain uutta ihaillessaan muiden käsityötaitoja. Kustannuksia ei kukaan ole varmaan edes yrittänyt laskea. Kenellekään ei palkkoja makseltu. Monet käytti omia varojaan Remin osiin. Satoja puheluja. Yhteydenottoja. Osien etsimistä. Mutta yli 20 000 euroa siihen varmasti meni. Mutta varmasti kannatti.“

Artikkeli julkaistiin Nyytisen 40-vuotisjuhlanumerossa vuonna 2015.
Teksti Seppo Niemi. kuvat Helge Inkiläinen ja Killan arkisto

Ylioppilaat Timo Korpivaara ja Matti Vihervuo tekivät vuonna 1953 Euroopan-kiertueen, lue juttu täältä.
Remiere on esillä Auto Bassadonen Turun myymälässä osoitteessa Kuninkojankaari 17.