Hy-Riläiset keräämässä Woimia!

Woiman kioski

Tämän kertaisen tiistaitapaamisen kohteena oli Leppäkoskella sijaitseva vanha kioski. Me vierailimme jo, vieraile sinäkin. Kioskin Facebook sivu on https://www.facebook.com/Leppäkosken-Woiman-Kioski-1105506612824687/

Kioskirakennus on seissyt kylän maamerkkina jo yli 60 vuotta. Woiman kioski rakennettiin talkoilla ja se valmistui vuonna 1956. Tyhjillään kioski oli lähes 25 vuotta, mutta nyt kioskilla on taas elämää. Leppäkoskella asustava koneurakointi yrittäjä Pasi Ruotanen vuokrasi kioskin ja nyt kioski toimii kesäkioskina. Enää jäätelöita ja maitoja ei säilytetä kioskin alla olevassa naakuopassa jäiden seassa, vaan kioskilla on sähköt ja jäätelöt nykyaikaisesti pakastimessa.

Kioskin perustamisaikaan Leppäkosken kylä oli vilkas kylä, vaurautta kylälle toi tiilitehdas, saha ja mylly. Kioskilla treffattiin ja kerrottiin kuulumisia.

Leppäkoskella on pitkä ja rikas historia, joka huokuu kylän vanhoista rakennuksista, tiilitehtaista ja uljaista maisemista sekä monipuolisesta kulttuuri- ja yhdistystoiminnasta, johon lukeutuu urheiluseuroja, harrastajateatteria ja torvisoittokuntaa – vielä tänäkin päivänä.

Leppäkoski on n. 450 henkilön asuttama maalaiskylä, jossa palvelut ovat pikku hiljaa loppuneet. Koulu toimii edelleenkin elinvoimaisena keskellä kylää. Leppäkosken koulu ja Haukankallion erityiskoulu tarjoavat lämminhenkistä opetusta n. 100 lapselle ja nuorelle. Aikuiset suuntaavat töihin Janakkalan muihin osiin tai lähikuntiin ja jopa pääkaupunkiseudulle asti. Kylällä toimii myös muutamia yrityksiä.

Virkistysmahdollisuuksia tarjoavat valaistu pururata, latureitit Kiipulaan, Turenkiin ja Tervakoskelle, Rahitun lampi ja harjuinen maasto sekä kesällä Puujoki, jossa uidaan ja veneillään.

Vanhojen kauniiden talojen rinnalle on saatu Stoltinkorven asuntoalue, jonne on kohonnut uusia omakotitaloja.

Kylällä toimii kaksi aktiivista yhdistystä: Leppäkosken kyläseura ja Leppäkosken Woima toteuttaen tapahtumia, juhlia ja erilaisia harrasteryhmiä. Kylän kohtaamispaikka on Woiman talo, jossa on järjestetty monet juhlat ja tapahtumat, ja nautittu teatteriesityksistä jo lähes 100 vuotta.

Lähde: janakkala.fi