Raid 24 Roses – Kolme päivää Gotlannissa

Hieman alustavaa suunnitelmaa Raid 24 Roses reissun Gotlannisaa vietettävästä kolmesta päivästä.

Tiistai 24.7. – Retki raukkien saarelle

Tiistai on ensimmäinen kokonainen päivä Gotlannin saarella. Tarkoituksena on tutustua Fårön saareen ja Gotlannin pohjoisosiin. Fårö on Ruotsissa Gotlannin lääniin kuuluva Itämeren saari ja entinen kunta Gotlannin saaren pohjoispuolella. Fårön pinta-ala on 113 km², ja Fårönsalmi erottaa sen Gotlannista. Visbystä on 60 kilometriä matkaa Fårösundiin, josta menee lauttoja Fårön saarelle yleensä puolen tunnin välein. Saarella asuu suunnilleen 600 asukasta, joiden pääelinkeinoina on maatalous ja matkailu.

Mielenkiintoinen kohde on myös Kutens Bensin ja sen yhteydessä toimiva Crêperie Tati, jossa pyrimme myös haukkaamaan välipalaa.

Kutens Bensin – Crêperie Tati
Kuva: Flickr / Jumilla

Saarella on 1840-luvulla rakennettu majakka, joka on ensimmäisiä Gotlannin majakoita. Lisäksi nähtävää on mm. 1600-luvulta peräisin oleva kalkin polttoon käytetty paikka, jossa on vieläkin uunien jäännökset jäljellä. Keskiajalta on peräisin kirkon raunioita ja vanha satama. Fårön kirkko on 1600-luvulta ja kolerahautausmaa 1800-luvulta. Kirkon torni on alkuperäinen, muu kirkko uusittiin 1858. Saarella on nähtävissä rannoilla luonnon aikaansaamia kalkkikivimuodostumia (ruots. raukar), hiekkarantoja ja lintujensuojelualue. Elokuvaohjaaja Ingmar Bergman asui Fåröllä.

Fårön majakka.
Kuva: Flickr / Neekoh.fi

Keskiviikko 25.7. – Kiertoajelu Gotlannin rannoilla

Päivän tarkoituksena on tutustua Lummelundan majoituspaikasta etelään oleviin Gotlannin nähtävyyksiin. Tarjolla on muun muassa:

Lummelundan tippukiviluola. Kuva: Flickr: Helen-Simonsson
Högklint. Kuva: Flickr / Daniel Erkstam
Närsholmenin majakka. Kuva Flickr / Susanne Nilsson.
Gannarve Ship Grave. Kuva: Flickr / Helen Simonsson
Gotlands Veteranbilmuseum. Kuva: www.bilmuseum.se
Hoburgsgubben. Kuva: Flickr / Susanne Nilsson
Peppi Pitkätossun talo. Kuva: kneippbyn.se

Päivä päättyy grilli-iltaan Lummelundassa, jossa grillataan kokonainen lammas ja herkutellaan paikalliseen tapaan lisukkeineen. Tähän tilaisuuteen saa ottaa omat juomat mukaan.

Grillattua lammasta
Kuva: Flickr / Bernt Rostad.

Torstai 26.6. – Viehättävä Visby

Torstai päivän vietämme kuljeskelemassa Visbyn keskustassa autolla tai jalan, kukin makunsa mukaan.

Suosittelemme mm.

  • Visbyn kehämuuri
  • Botaniska trädgård
  • Gotland museo
  • Visbyn tuomikirkko
  • St. Nikolain kirkon rauniot