Raid 2 PAPP – Hyvä tietää ennen lähtöä

Lämpimästi tervetuloa kaikille mukaan ilmoittautuneille. Tähän artikkeliin on koottu kaikki muistamani tietoa mikä on hyvä tietää ennen lähtöä. Se mitä tapahtuu lähdön jälkeen selviää lähdössä jaettavasta Roadbook – Safetybook kirjasesta. Toivon jo etukäteen iloista mieltä ja kärsivällisyyttä, lautta-aikataulut ja liikenne saattaa aiheuttaa pitkiäkin odotuksia. Varaa välipalaa ja juomista riittävästi mukaan.

Hyvä tietää ennen lähtöä – Raid 2 PAPP

Lähtöpaikka

Kokoontumispaikka on Kustavin käsityöläiskylässä sijaitseva Kustavin Savipaja. Savipajan osoite on:
Kustavin Savipaja
Iniöntie 411
23360 Kustavi

Paikalle kannattaa tulla ajoissa, paikalla on paljon katseltavaa ja aikaa rajoitetusti. Järjestäjä tarjoaa täällä aikuisille munkkikahvit ja lapsille munkit ja mehua.

Paikalla tulee olla klo 9, kahvio aukeaa jo aikaisemmin ja ensimmäiset munkit ovat kuulemma paistettu jo puoli yhdeksältä. Liikkeelle lähdetään heti puoli kymmenen jälkeen, sillä ensimmäisessä lauttarannassa pitää olla viimeistään klo 10.00. Jaamme “Roadbookin” täällä niille, jotka ei ole tullut jo keskiviikkona Peterzeneille.

Jos tulet myöhemmin, niin ilmoitathan Mikalle (mika@koivunen.eu tai 045 638 6444), niin emme odottele turhaan.

Petivaatteet

Sisämajoituksia varanneille tiedoksi, että Mossalan Lomakeskuksen mökeihin pedataan sängyt ja petivaatteet kuuluu hintaan. Kittuis Campingin mökeissä liinavaatteet ei kuulu hintaan. Ne on kuitenkin mahdollista saada lisähintaan 7 eur / hlö. Kittuisissa on mökkejä vain neljä, jotka siis varattu mukaan tuleville lapsiperheille. Hotelli Strandbossa on luonnollisesti petivaatteet.

Omat pyyhkeet mukaan.

Pesumahdollisuudet

Kahtena ensimmäisenä iltana Mossalassa on varattu meille kaksi saunaa, toinen naisille ja toinen miehille. Kolmantena yönä Kittuisissa on pieni neljän hengen sauna, joka on varattu meille koko illaksi. Tarkempi aika jako “Roadbookissa”. Strandbossa ei ole saunaa meille, joten peseytyminen hotellin suihkuissa.

Ruokailut

Mossalassa perjantaina vain aamupala ja lounas, iltapala grillaillen omin eväin.

Kittuis Campingissa ei ole valmista ruokailua. Varatkaa iltapalaksi vaikka jotain grillattavaa, alueella kaksi grillauspaikkkaa ja auttava keittiötila. Aamupalaa ei myöskään ole, kahvia on mahdollista ostaa “respasta” ja aamun ensimmäisellä lautalla on kahvio. Ensimmäisessä vierailukohteessa on myös kahvio.

Ne jotka ei ole tilannut ruokailuja, ruokailevat omin ehdoin haluamallaan tavalla. Ruokailujen tilaaminen paikanpäällä ei välttämättä ole mahdollista.

Sunnuntai-illan iltapala on vaihdettu “kevyempään” myöhäisen ajankohdan vuoksi. Eli kinkkukiusaus on vaihtunut, “perinteiseen Raid 2..”  päätösiltapalaan. Tarjolla siis kasvissosekeittoa, pekonimurua ja krutonkeja.

Tankkaukset

Tule lähtöpaikalle niin että niin, että tankki on täynnä tai toimintasade ainakin noin 170 kilometriä. Kustavin Heponiemen jälkeen ensimmäinen tankkaus mahdollisuus on Korppoossa ja Nauvossa. Reitti ja aikataulu on suunniteltu niin, että matkalla ei tankattaisi kuin hätätapauksessa. Viimeiset tankkausmahdollisuudet mantereella on Vehmaan Rautilan St1 ja Taivassalon Neste.

Kaupat ja apteekit

Viimeiset “kaupat on Taivassalossa oleva Sale ja K-Market. Molemmat kaupat aukeaa tuona aamuna vasta klo 8.00, eli ostokset kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Osoitteessa Kustavin tie 5178 (noin) on vielä pieni K-kauppa ja kahvila, jonka kauppias on entinen rättisitikka autokaupan myyjä Uudestakaupungista.

Myös saaristossa on kauppoja. Useimpien aukioloajat aivan jotain muuta kuin markettiemme 7-23. Eli jos ajattelet tarvitsevasi jotain, kannattaa se hankkia ensimmäisestä mahdollisesta paikasta. Lähdön jälkeen seuraava kauppa on Iniössä, jossa ehtii vierailemaan ja seuraava saavutetaan vasta lauantaina Houtskärissä.

Apteekki pitäisi löytyä vain Korppoosta ja Nauvosta, eli vasta sunnuntaina. Varaa tarvitsemasi lääkkeet mukaan jo mantereelta.

Pankit ja tiedossa olevat maksut

Rengastien ainoa pankkiautomaatti Automatian mukaan on Nauvossa, joten varaa myös sopivaksi katsomasi määrä käteistä mukaan. Kortit käy useimmissa paikoissa, mutta yhteydet ei ole niin laadukkaat, kuten mantereella, joten varmennukset ei välttämättä toimi juuri silloin kun korttia olet käyttämässä.

Maksullisen lautan M/S Antonian lauttamaksu, tulee maksaa lähtösatamassa. Lauttamaksua ei saatu sisällytettyä raidin hintaan, koska lautta alkoi liikennöidä vasta 25.5. jolloin saimme yhteyden lauttahenkilökuntaan. Tämän vuoksi raidin hinta oli hieman alhaisempi kuin kun mitä “Pähkinänkuoressa” artikkelissa kerrottiin. Lautta maksu henkilöautosta on 40 eur ja paketti- ja matkailuautosta 75 eur. En osaa sanoa minkä mukaan esimerkiksi kaminat laskutetaan.

Rahaa pystyy tuhlaamaan mm. Mossalassa Saariston matkailun terassilla, Kittuis  Campingin terassilla, Houtskärissä jne.

Luonto

Saaristorengastie kuuluu Saaristomeren biosfäärialueeseen, joka ei ole luonnonsuojelualue, eikä luonnonpuisto, vaan ainutlaatuisten luonto- ja kulttuuriarvojen alue. Tämä tarkoittaa sitä, että meiltä Kiltalaisilta ei jää Saaristoon roskaa ja käyttäydymme muutoinkin luontoa erityisesti arvostaen.

Avotulenteko ei ole suotavaa ja ehdottomasti kielletty mahdollisen metsäpalovaroituksen aikana. Luonto oli hyvin kuivaa jo Helatorstai aikaan, kun kävimme tutustumassa reittiin.

Lintujen pesintäaika on vielä käynnissä, joten luonnossa liikkuessa ole varovainen ja pyritään olla häiritsemättä lintujen pesintärauhaa.

Rantakäärmeet ja kyyt ovat saaristossa tavallista yleisempiä, joten älä tallaa ystäviämme. Sätkän ensiapulaukusta kannattaa tällä reissulla löytyä myös kyypakkaus.

Punkit nuo pienet vitsaukset ovat asustaneet kovasti myös saariston. Punkki elää kosteassa, varjoisessa maastossa, etupäässä lehtimetsien korkearuohikkoisilla aukioilla. Punkki istuu ruohonkorrella, josta se tarttuu ohi kulkevaan henkilöön ja pureutuu kiinni jalkoihin tai käsivarsiin. Punkki saattaa tartuttaa borrelia-bakteerin. Voit irrottaa punkin itse. Ota yhteys lääkäriin, jos saat rengasmaista ihottumaa tai halvausoireita.

Kalastus

Kalastus on mahdollista monessa eri paikassa raidin varrella. Kalamiehet ja naiset ottakaa välineet mukaan. Mato onkeen et tarvitse lupia, mutta virvelöintiin pitää maksaa kalastonhoitomaksu. Maksun voi suorittaa päiväksi, viikoksi tai vuodeksi. Luvan voi ostaa netistä [Linkki]. Kalastus on mukava ajanviete, jos jostain syystä joudutaan odottelemaan lauttoja, jos ei mahduta samalle lautalle.

WC – mahdollisuudet

Tiedossa olevat WC paikat on merkitty “Roadbook” -kirjaseen. Lähtöaamuna WC löytyy Savipajalta ja ensimmäiseltä lautalta M/S Auralta.

Mikäli jokin asia jäi askarruttamaan, niin laita kysymys tulemaan UKK sivultamme tästä linkistä!

Tervetuloa saaristoon

Allaolevalla videolla hieman fiiliksiä siitä mitä on odotettavissa. Video on kuvattu Heponiemestä ensimmäisen lautan lähtösatamasta.