Norjan tiemaksut

Norjan tiemaksut muuttuneet. Kuva: Atlantic Road – Marino Olivieri
Norjan tiemaksut muuttuneet. Kuva: Atlantic Road – Marino Olivieri

Norjan tiemaksujen maksamisessa ei ole enää ole vaihtoehtoa, jossa pystyy rekisteröimään luottokortin AutoPASS –järjestelmään ja ”vierailumaksun” (Visitors payment) käyttäjäksi.

Maksuvaihtoehtona ovat maksaa tiemaksut laskua vastaan jälkikäteen tai tehdä AutoPASS-sopimus tieyhtiön kanssa ja hankkia ”Tag”-lähetin autoon.  Mikäli maksaa tiemaksut jälkikäteen, tiemaksuaseman läpi ajettaessa valvontakamerat kuvaavat auton ja Euro Parking Collection (EPC) lähettää laskun. Valvontakameroiden kuvien käsittelyyn voi kulua 20-85 vuorokautta. Kysymyksessä ei siis ole sakko, vaan vain lasku, kuten ruuhkamaksu Ruotsissa. Autoliitto  suositteleekin rekisteröimään autonsa ennen matkaa EPC:n rekisteriin, jolloin on varmaa, että laskut tulevat oikealle henkilölle ja oikeaan osoitteeseen.

Mahdolliset ylimääräiset maksut ja jälkiperinnän korot liittyvät tapauksiin, joissa alkuperäistä laskua ei ole jostain syystä maksettu, ja minkä jälkeen on lähetetty karhulasku.

Toinen vaihtoehto tiemaksuille on tehdä AutoPASS-sopimus tieyhtiön kanssa ja hankkia ”Tag”-lähetin autoon.  

Jos aikoo ajaa Norjassa yli kaksi kuukautta tai käy siellä säännöllisesti, kannattaa ehdottomasti tehdä sopimus tieyhtiön kanssa ja hankkia elektroninen lähetinlaite eli ”tag” (AutoPASS brikke norjaksi). Lähetin pitää kiinnittää auton tuulilasiin siten, että tiemaksupisteiden lukijat tunnistavat sen. AutoPASS-sopimuksen ja lähettimen haltijat saavat alennuksia joistain tiemaksuista (yleisesti 10 %).

Sopimus kannattaa myös tehdä, jos Norjassa ollaan liikkeellä kokonaismassaltaan yli 3500 kiloa painavalla M1-luokkaan kuuluvalla matkailuautolla, koska tällöin tiemaksut peritään halvemman, eli hintaluokan 1 mukaan. Mikäli ei tee AutoPASS-sopimusta, veloitetaan tiemaksut kalliimman maksuluokan 2 mukaisesti. Jos ulkomaalaisautossa on ennen 4.4.2016 hankittu AutoPASS-lähetin, pitää ottaa yhteys AutoPASS-organisaatioon on pyytää muuttamaan sopimusta niin, että jatkossa maksut perittäisiin halvemman maksuluokan mukaan (liitteeksi on laitettava todiste auton kuulumisesta M1-luokkaan).

Raskaille kaupallisessa käytössä oleville ajoneuvoille , eli yli 3 501 kiloa painaville kaupallisen liikenteen ajoneuvoille AutoPASS-sopimus ja -lähetin ovat pakollisia.

Sopimuksen tehneelle luovutetaan panttimaksua (200 NOK) vastaan elektroninen lukulaite (tag). Lähettimen voi hankkia  internetin kautta (englannin kielellä vain Fjellinjen-tieyhtiön kautta, www.fjellinjen.no/en/test/  ). Asiakaskokemusten perusteella on paras asioida Fjellinjen yhtiön kanssa, muuta kautta lähettimen tilaus voi olla hankalaa.

AutoPASS-sopimuksen voi lopettaa irtisanomalla sopimuksen internetissä ja palauttamalla lähettimen postitse tieyhtiölle, jolta lähetin on tilattu. Tieyhtiö palauttaa sen jälkeen panttimaksun.

Maassa vieraileville aiemmin yhtenä maksuvaihtoehtona ollut veloitus etukäteen luottokortilta on lakkautettu.

Maksutositteet kannattaa säilyttää ainakin vuoden ajan ja jos tulee jälkimaksuvaatimuksia, kannattaa ottaa yhteys Norjaan sähköpostitse: visitors@vegfinans.no .

Lisätietoa: http://www.autopass.no/en/visitors-payment

Lähde: Autoliitto.fi