Besançon: noin 3000 rättikattoa odotetaan 2CV:n Ranskan kansalliselle

© Photo : 2CV Club Bisontin

Toukokuun 9. ja 13. välisenä aikana La Véze (Doubs) tulee toimimaan näyttämönä lähes 3000 Rättärin tapaamiselle, mikä on myös suurin Ranskassa järjestettävä kokoontuminen – Ranskan Kansallinen!  Neljä päivää yhtä juhlaa tämän legendaarisen kulkimen kunniaksi, joka täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja joka edelleen kiehtoo ja inspiroi väkijoukkoja missä ikinä kulkeekin. 

Tarjolla on jokaiselle jotakin. Klassikoita, Mehareita, Tiinoja ja räätälöityjä malleja. Punaisia, sinisiä, vihreitä jopa multaa.  Kulkimia, joita omistajat ovat rakkaudella hoitaneet ja viimeistelleet.  Todellakin, lähes 3000 kappaletta.  

Tapaamisen järjestelyihin on käytetty ainakin kuusi kuukautta

Suuri kansallinen 2CV tapahtuman päävastuu on 2CV club Bisontin de la Vèze  -kerhon jäsenillä ja he ovat laittaneet kaikki peliin. Maanviljelijöiltä on vuokrattu valtava 35 hehtaarin maa-alue ja sinne on järjestetty parkkipaikat, rakennelmia moneen tarkoitukseen ja vedetty alueelle sähköt.  Useita kyliä on rakennettu, hyvin varusteltu leirintäalue ja valtava aukio pelkästään noin sataa näytteilleasettajaa varten.  Vapaaehtoiset aloittivat työt alueella yli puoli vuotta sitten ja  koska tämän suuruusluokan tapahtuma vaatii kapteenin, päävastuun kantajaksi perustettiinkin erityinen Doubs-Deuche 25 -yhdistys.  

Luvassa neljä päivää juhlaa, tutustu 2CV: n kansallisten ohjelmaan tästä: 

Keskiviikko 9 toukokuuta

Voidaan olettaa jonkinverran liikennehäiriöitä Besançonin lähistöllä, Morren rannikolla, Mercureaux’n  nousuissa ja La Vèzen liikenneympyrän läheisyydessä. Ja hyvästä syystä.  Lähes 3000 Rättäriä on tulossa alueelle ja ne todellakin saattavat varastaa myös paikallisten työtätekevien huomion ja siten aiheuttaa jonkin verran liikenteen hidastumista.  Mutta tästä päivästä alkaen pyritään siihen, ettei modernien autojen kuljettajien tarvitse harmitella liikenteessä vaan, että Rättäri koettaisiin päivän piristysruiskeena.  Ja kun soittajat saapuvat paikalle, sekä Rättäristit että ensimmäiset katsojat voivat nauttia Angélique Chevalierin keikasta ja DJ Riatrikin animaatioesityksestä. 

Torstai 10. toukokuuta

Nyt päästään asiaan.  Aamu kymmenestä alkaen voidaan seurata testejä ja moottoreiden säätöjä, kisailuakin, missä esimerkiksi mekaniikka ja tyylikkyys ihan omassa kategoriassaan. Avajaismuodollisuuksien  (noin klo 11:00) jälkeen pieni aperitiivi (maltillinen sellainen) minkä jälkeen luvassa ainakin Rättäriaiheista kisailua: asennusta ja purkua  – unohtamatta musiikkia ja lasten tanssia. 

Perjantai 11. toukokuuta

Näytteillä edellisten päivien tapahtumia tallenteina,  minkä lisäksi ainakin upea hevosnäytös, maastopyörät kuljettajineen Rättärin rungosta inspiroituneina… ja tottakai maistellaan paikallisia tuotteita. Illalla jälleen tarjolla musiikkia. 

Lauantai 12. toukokuuta

Lauantaina  klo 10:00 alkaen lisää juhlallisuuksia , minkä jälkeen vaellus Fort Chaudanneen.  Iltapäivällä mahdollisuus nähdä kuumailmapalloajeluilla luotuja tallenteita,  kisafinaali, pienoismallinäyttely,  näyttely 2CV pohjaisista variaatioista.  Tarjolla myös kansantanssia, ilotulitus ja musiikkia. 

Mahdollisuus voittaa noin 10000e arvoinen 2CV Chic

Arpoja on jo myyty eri puolilla Ranskaa, mutta niitä on tarjolla vielä kansallisessa. Lauantaina noin klo 18:00 suoritetaan arvonta, missä voittaja voi todellakin saada omakseen tämän 2CV kulkimen, jonka arvo on oli 10000e. 

Ranskan kansallinen (La Nationale) numeroina: 

  • 3000  2CV mallia variaatioineen
  • 5000  rättäristiä –  sekä faneja että omistajia
  • 20000  odotetaan saapuvaksi yleisöä
  • 100 näytteilleasettajaa
  • Katettua tilaa, minkä pitäisi tarjota suojan noin 3000 henkilölle

Käytännön tietoa: 

Sisäänpääsymaksu   4 euroa/ henkilö
alueella on ravitsemispalveluja

Käännös: Eija Lampila