Autoilevan asu – [Automies N° 2 – 1963]

Autoilevan asu – Automies 1963

Kevään lopultakin todella saavuttua ovat sellaisetkin autoilijat, jotka pitävät ajokkinsa talvisin pukkien päällä, jälleen maanteillä. Kesän retkiä ja matkoja suunnitellaan, matkakassoja lasketaan ja karttoja tutkitaan.

Eräänä keväisenä tehtävänä on myös hankkia autoiluun sopivat vaatteet. Istuminen autossa tuntikausia saattaa kesän helteillä muodostua kiusalliseksi ellei ole kiinnitetty huomiota myös sopivaan ja asianmukaiseen pukeutumiseen.

Autoilevan asun olisi kesäisin oltava mielestäni ennenkaikkea kevyt. Ja koska säilytystilat ovat aina pienet olisi tultava toimeen mahdollisimman vähin asustein. Siksi ennen matkalle lähtöä olisikin syytä harkita ne tilaisuudet, joihin matkan varrella mahdollisesti joudutaan ja varustautua vaatteiden puolesta jo etukäteen näitä tilaisuuksia varten.

Eräs käytännöllisimmistä ratkaisuista on tietysti yhdistepuku irtotakkeineen ja -housuineen. Housut vievät vähän tilaa, joten niitä voi olla mukana useammatkin. “Istuimelle voidaan vielä levittää huopa, koska tekonahkaiset tai muoviset istuimien päällysteet eivät “hengitä” vaan ovat omiaan hikoiluttamaan ja siten rypistämään housut.

Yhdistepuku antaa myös mahdollisuuden käyttää nykyisin muodissa olevia ja käytännöllisiä vapaa-ajan paitoja, jotka ovat kevyitä ja vilpoisia. Tietysti autossanne on vaateripustin, johon irtotakin voi riisua.

Autoilijoille erittäin käytännöllisiä ovat lisäksi mokkaneuletakit, joissa etu- ja selkäosa ovat mokkaa. Ne ovat käytännöllisiä ja lämpimiä kylmemmilläkin säillä sekä myöhemmin syksyllä. Muodissa on myöskin jälleen vakosametti, josta valmistetut reippaat eriväriset takit on kuin luotu autoiluun.

Kevyistä takeista mainittakoon vielä popliinitakit, jotka ovat ohuita ja käytännöllisiä, mutta samalla suojaavia takkeja. Kesäisinhän joudutaan ajamaan ikkunat auki, jolloin monet haluavat suojata itsensä vetoa vastaan. Vieläkin kevyemmän autoiluasun muodostaa ns. Monty-puku, joka varsinkin nuorison keskuudessa on suosiossa. Monty-puku on siisti eikä sitä tarvitse paljoakaan varoa, koska se jo reippaan tekotapansa ja kankaansa puolesta on ulkoilevan nuoren miehen asu. Erittäin käytännöllinen, varsinkin, jos automatkaan liittyy myös retkeilyä.

Varsinaisista asusteista mainittiinkin jo vapaa-ajan paidat. Muiden paitojen kohdalla ovat nyt muodissa värilliset ja voimakkaan raidalliset paidat, jotka myös sopivat erinomaisesti automiehen matkavarusteisiin. Autoiluun sopivia keveitä kesäkenkiä on nykyisin saatavissa useita eri malleja. Sopivina pitäisin avokkaita, koska ne ovat ilmavat ja helppo pukea sekä riisua. Lisäksi varusteis iin kuuluu lakki, joksi hyvin sopii tavallinen päätä myötäilevä lippalakkikin.

Mutta olipa valitsemanne asu mikä hyvänsä, ei autoilijan ole syytä pilata matkamieltään pukimiensa vuoksi. Vaikkakin matkamies on aina matkamies, on hänen silti oltava riittävän edustava – riittävän hyvin pukeutunut.

Hyvää kesää ja virkistäviä matkoja! Toivottavasti kesäisiä ilmoja riittää.

Teksti Reijo K. Kuusinen, Automies n°2, 1963

Autoilijan asu – Automies 1963