24h tunnin 2cv kisa

2CV 24H Snetterton

Unohda Le Mans – valtavat kisa budjetin ja yli 300 km/h huippunopeudet. Rättäri näyttää soveltuvan kilpailemiseen yhtä hyvin kuin ostoskärryt, mutta sen pieni huippunopeus ja erikoinen kaarrekäyttäytyminen tekee kilpailemisesta taidetta.

Snettertonissa Englannissa, 24 kilpailijaa ajoi 706 kierrosta 3 kilometrin mittaista (1.953 mile) rataa – nopeimman kierroksen keskinopeuden ollessa  juuri yli 100 km/h (64mph).

Kahdenkymmenenneljän 2cv auton lisäksi radalla nähtiin neljä Miniä ja kuusi 2cv/hybridi autoa. Näitä lisäluokkia ei laskettu 2cv tuloksiin mukaan koska niillä oli käytössä isommat moottorit. Citroën 2cv luokan autoissa oli normaali 602 cm2 moottori. Lisäluokat olivat mukana luomassa tunnelmaa ja näyttävyyttä katsojien silmissä.

Kisaajat tulevat mutkiin parhaimillaan kolme rinnakkain, ja yrittäen löytää parhaan ajolinja nseuraavaan mutkaan.

Joukkueissa on kahdesta neljään kuljettajaa, jotka voivat maksimissaan kolme tuntia kerrallaan. Kahdenkymmenen litran polttoainemäärä riittää noin kahden tunnin ajoon, joten usein kuljettajaa vaihdetaan tankkauksen yhteydessä.

Moottorin vaihtoon menee aikaa kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttiin ja vaihdelaatikon vaihtoon 10 minuuttia lisää. Monet mekaanikot ovat kisan aikana kiireisiä virheiden ja ongelmien sattuessa kohdalle. Yksi auto vaihtoi moottorin kolme kertaa 24 varikkopysähdyksen aikana.

Viimeinen Citroën 2cv liukui tuotantolinjalta heinäkuussa 1990, siitä huolimatta kulkimia on kisoissa ja kaduilla runsain määrin. Muutokset kilpailua varten ei ole mahdottomia, muutoksilla saadaan 22 hevosvoimaa nostettua 49 hevosvoimaan (pyöriltä mitattuna).

Monet muutokset vuosien varrella on tehty lisäämään turvallisuutta ja lopuilla on parannettu ajettavuutta ja suorituskykyä. Muutoksien tekoon ei tarvita erikoistyökaluja, eikä erityistä tietämystä.

Snettertonin kilpailu alkoi lauantaina klo 17 ja päättyi 24 tunti myöhemmin. Tasaväkisessä kilpailussa johtopaikka vaihtui moneen kertaan. Jännittävän yön jälkeen kestävyyskisan voittoon ajoi numero 79 – Team Lion 1 (harmaa-punainen auto).

Alkuperäinen englanninkielinen teksti: Britclip