Raid 2 PAPP pähkinänkuoressa

Kesä lähestyy kohisten ja on aika hieman raottaa Raid 2 PAPP retken sisältöä. Aikatauluja ja reittiä suunnitellessa ilmeni melko pian että homma osoittautui melkoisen haasteelliseksi. Monenlaisia kompromisseja on jouduttu tekemään ja kaikki ei välttämättä ole jokaisen mieleen. Valitettavasti esimerkiksi majoitus- ja ruokailupaikoissa ei ollut monestikkaan kovinkaan paljoa valinnan varaa. Jotta jokaiselle tulisi käsitys mihin on lähdössä, avaan suunnitelmia hieman ennenkuin sitova ilmoittautuminen alkaa.

Ensimmäinen päivä, torstai 8.6.

Tämä ensimmäinen päivä raidilla on selkeästi hankalin, kun tästä selviämme voimme nostaa maljan ja kajauttaa ilmoille kuuluvan HAA-huudon. Päivä alkaa aikaisin aamulla, kokoontuminen klo 9 Kustavin Käsityöläiskylästä, kuten aiemmin julkaistu uutinenkin on jo kertonut. Lähtöpaikka itsessään on nähtävyys, jonka omistaja on toivottanut meidät tervetulleiksi “kylään”. Aamukahvin jälkeen matkaa jätketaan lyhyellä siirtymällä ensimmäiselle lautalle. Suurimmalla todennäköisyydellä mahdumme kahdelle lautalle.

Lautta vie meidät Jumon saarelle, josta jatkamme lossilla Iniöön. Iniössä on tutustumme auto- ja plokimuseoon ja lounastamme. Lounas on kalakeittoa ja jälkkäriksi pannaria. Kala-allergikoille järjestetään jokin korvaava (liha)keitto. Lautta-aikatauluista johtuen tästä pysähdyksestä tulee melko pikainen, tai sitten ei jos kaikki oikein hyvin järjestyy.

Iniöstä jatkamme satamaan, josta raidin ainoa maksullinen laiva M/S Antonia vie meidät Mossalaan. Aivan lauttarannan vieressä on Saariston Lomakeskus, jossa yövymme. Yöpymisvaihtoehtoja lomakeskuksessa on kolme, pienet leirintäaluetyyppiset 4 hengen mökit, teltta- tai automajoitus. Ruokailun haluaville on luvassa lomakeskuksen seisovapöytä. Alustavan suunnitelman mukaan tarjolla alkukeitto, kanaa, vihanneksia, salaatti, leipä, vesi,  kahvi tai tee. Illan päätteeksi mahdollisuus päästä myös saunaan. Ai niin ja se HAA-huuto ja malja.

Toinen päivä, perjantai 9.6.

Aamu alkaa aamiaisella, joko omalla tai sitten lomakeskuksen ravintolassa. Viime kesän raidin palautteiden perusteella on tuon raskaan torstai päivän jatkoksi valittu ns. kalsaripäivä. Tämä seisahdus auttaa meitä myös sovittamaan kulkemisemme seuraavilla lautoilla vähemmän ruuhkaiseen aikaan. Eli perjantai päivä pysytään paikallaan ja Hy-Rin hupitiimi järjestää aamupäivällä kisamestariosakilpailun tai ainakin osan siitä. Iltapäivällä on mahdollisuus lounastaa, tarjolla alkukeitto, possua, vihanneksia, salaatti, leipä, vesi, kahvi tai tee. Lounaan jälkeen on luvassa lisää pientä toimintaa, mahdollisuus kalastaa jne. Iltaruokailu hoidetaan itse grillaillen alueen grillikatoksissa. Saunaankin on mahdollisuus päästä. Majoitus kuten edellinen yö.

Mossala – Kuva: vitaly.repin

Kolmas päivä, lauantai 10.6.

Aa, niin kuin aamiainen. Kuten perjantaina voit syödä omia eväitä tai istahtaa valmiiseen pöytään lomakeskukseen. Aamiaisen jälkeen startataan kohti Houtskärin kirkonkylää, tosin matkalla kaksi lossia, joten siirtyminen ei käy kädenkäänteessä vaikka matka onkin lyhyt.

Kirkon kylälle päästyämme ruokaillaan,  tarjolla on Chorizo/kanapaellaa, marinoitu kirsikkatomaatti- kidneypapysalaatti, vihersalaatti, leivät, juomat ja jälkkäriksi kahvi/tee.

Ruokailun jälkeen on PAPP, eli Pyhän Andreaksen perinnepolku, tähän saattaa liittyä myös kilpailutehtävä tai parikin. Ennen matkan jatkumista tutustutaan Houtskärin kirkkoon ja mahdollisuus tutustua pieneen saaristomuseoon.

Tämän jälkeen ohjelma jatkuu sätkäillen. Piipahdamme katselmassa maisemia Hyppeisissä, paluumatkalla mahdollisuus käydä kävellen Borgbergetin näköalapaikalla. Polun loppupää jyrkkä, joten ei kovin huonojalkaisille.

Majoitumme Kittuis Camping leirintäalueelle, jossa käytössä ainoastaan 4 kpl 4 hengen mökkejä. Suurin osa saa siis majoittua autossa tai teltassa. Mökkipetipaikat jaetaan hyvin perustein, ensisijaisesti perheille joilla pieniä lapsia, sen jälkeen muille. Ruokailu on pakko hoitaa grillaillen tai muita eväitä popsien. Leirintäalue on aivan seuraavan lauttamatkan sataman vieressä. Mahdollisuus (ehkä) saunoa, sauna todella pieni, vahvistuu myöhemmin.

Saaristossa on myös paljon ystäviä, joten katso jalkoihisi. Kuva: Jan-Erik Finnberg

Neljäs päivä, sunnuntai 11.6.

Sunnuntai aamu valkenee Kittuisissa ja aamupalasta ei ole tällä hetkellä tietoa. Paikka on pieni ja valmista aamiaista ei ehkä ole mahdollista saada. Paikalla on kuitenkin keittiökatoksesta, jossa jonkinlaista aamiaista voi itse valmistaa. Aamiaisen nauttimisen voi jättää myös lautalle, koska lähdemme ajoissa liikkeelle. Lautta satama on aivan leirintäalueen vieressä. Stella vie meidät Korppooseen ja lautalla on siis myös kahvila.

Kun kaikki on päässyt Korppooseen ajamme Korpoströmiin, jossa tutustumme Saaristokeskukseen. Halukkaat voivat myös poiketa Rumarin sääasemalla, jolloin aikaa Saaristokeskuksessa jää vähemmän. Saaristo keskuksesta ajamme takaisim Korppoon kirkonkylälle, jolloin kellon mukaan pitäisi alkamaan olla nälkä. Tarjolla alustavasti täytettyä naudan paistia ( porkkana, paprika, valkosipuli ), grillattu parmesaani tomaatti, punaviinikastike ja paahdetut perunat. Ruokailun jälkeen jää mukavasti aikaa tutustua myös itse kirkonkylään.

Korppoo. Kuva: Ville Säävuori

Kirkonkylän tutustumisen ja ruokailun jälkeen jatketaan matkaa kohti Nauvoa, matkalla on yksi lossi, joka hieman hidastaa matkan tekoa. Heti Nauvon puolelle päästyämme käymme vilkaisemassa Estonian muistomerkkiä (Suomi versio) ja juuri ennen Nauvon kirkonkylää poikkeamme katsomassa Jatulin tarhaa. Seuraavaksi saavumme Nauvon kirkonkylää jossa majoitumme hotelli Strandbohon. Muita majoitusvaihtoehtoja ei valitettavasti Nauvossa oikein ole. Hotellin lisäksi on pari majataloa, joihin emme mahdu tai jotka ovat täynnä. Alustavasti koko hotelli on varattu meille. Hotelli sijaitsee alueella jossa telttailu tai autossa nukkuminen on epämiellyttävää tai vähemmän suotavaa. Telttailu tilaa ei ole lainkaan ja autot seisoo kadun varressa ja sataman parkkipaikalla.

Iltapalaksi on kinkkukiusausta, salaattia, leipää ja levitettä, kahvi, tee (pitäisikö vaihtaa johonkin kevyempään?). Nauvossa on myös Ake Sundvallin laivanäyttely , mutta toistaiseksi on epäselvää onko paikka avoinna meidän sinne ehtiessä.

Viides päivä, maanantai 12.6.

Päivä alkaa taas aamiaisella, joka sisältyy hotellihuoneen hintaan. Aamiaisen jälkeen siirrytään kohti lauttasatamaa. Jos hyvin käy pääsemme Paraisten puolelle uudella Elektra lautalla, joka on ensimmäinen sähkölautta Suomessa. Päästyämme mantereen puolelle ajamme Paraisille jossa tutustumme kalkkikaivokseen. Kaivokselta jatkamme Hupimestarimme pihaan ja valloitamme sen. Luvassa on päätöskahvit ja palkintojenjako. Raidi päättyy tähän. Tämän jälkeen on toki mahdollista tutustua Kotiseutumuseoon, Paraisten Vanhaan Malmiin (vanha puutaloalue) ja ruokailla ennen kotimatkaa.

Kustannukset

Tässä muutama esimerkkilaskelma, erilaisilla kokoonpanoilla.

Sätkä + 2 henkilöä ilman ruokailuja, sisältäen majoitukset, saunat ja lauttamaksun, hinta noin 290 eur.

Sätkä + 2 henkilöä täyshoidolla, eli sisältäen kaikki kerrotut ruokailut, hinta noin 521 eur.

Sätkä + 1 henkilö, ilman ruokailuja, sisältäen majoitukset, saunat ja lauttamaksun, hinta noin 175 eur.

Sätkä + 1 henkilöä täyshoidolla, eli sisältäen kaikki kerrotut ruokailut, hinta noin 290 eur.

Hinnat on laskettu niin, että neljän hengen mökissä, on neljä henkilöä. Eli siis esimerkiksi kaksi pariskuntaa. Hotellihuoneet on kahden hengen huoneita tai yhden hengen huoneita lisävuoteella. Joihinkin kakkosiin saa myös lisävuoteen.

Kamiinalla mukaan tulevat tiedoksi, hinta nousee noin 35 eur.

Ilmoittautumislomake avataan 15.4 illalla. Linkki lomakkeeseen lähetetään ensin sähköpostitse ennakkoilmoittautuneille.