Pestuumarkkinat Rautalammilla

Onko joku ihmetellyt mitkä ihmeen Pestuumarkkinat on merkattu 8.-10.9. Kiltakalenteriin? Minäpä kerron teille hivenen…

Pestuumarkkinat on pienen Rautalammin kylän (asukkaita n.3000) vuoden päätapahtuma. Täällä jopa ajanlasku tapahtuu Pestuiden mukaan. On aikaa joko ennen ja jälkeen Pestuiden!

Pestuumarkkinoita meillä on järjestetty liki katkeamattomana perinteenä jo yli 200 vuotta. Ammoisina aikoina piiat ja rengit huutokaupattiin uuteen työsuhteeseen pestuilla ja heidän ainoat lomansa sijoittuivat tähän aikaan. Meno on ollut siis kautta aikojen ollut melkosen railakasta Rautalammilla syyskuun toisen viikonlopun kieppeillä.

Tapahtuma vaan komistuu ja kasvaa vuosien myötä, nykyisellään kylän raitilla vaeltaa ihmisiä n. 15 000 viikonlopun aikana. Pestuut ei ole vain perinteinen markkinatapahtuma markkinarinkilöineen ja helppo-heikkeineen vaan viikonlopun aikana on monia rinnakkaistapahtumia, joista teille mainitsemisen arvoisia lienee Masinistien kulttuuj’päivät ja rompetori.

Tänä vuonna Sisä-Savon Mobilistit täyttävät 30 vuotta ja olemme heidän tapahtumaansa erittäin tervetulleita. Matti Lohen koulun pihalla on vanhojen (ja kaikenlaisten harraste) autojen näyttely. Myös me saamme halutessamme viedä sitikoita näytille ja siinä samalla saada ilmaisen parkin ihan tapahtuman ytimestä. Halutessaan auton tuulilasiin voi laittaa infoa autosta (omistaja, vm, yms), mutta tämä ei ole pakollista. Jos viet autosi näytteille, ei sinun tarvitse olla alueella koko aikaa, vaan voit lähteä esim kävellen kiertämään markkina-alueelle, rompetorille tai osallistua vaikkapa Mobilistien Pestuuajoon.

Mobilistit järjestävät perinteisen pestuuajelun lauantaina, jonka ajuri info on klo 10 koulun pihalla. Ajelu on meille tuttu ajelukisa, 10 rastia tehtävineen ja paluu tapahtuu lähtöpaikalle. Reitin varrella jokainen auto esiltellään kirkonkylällä pestuukansalle. Ajelukisasta peritään pieni osallistumismaksu.

Rompetori kaikkine romppeineen on kiertelyn arvoinen paikka, suosittelen lämmöllä  🙂

Laitan tähän linkin viikonlopun ohjelmasta, kannattaa kurkata, sillä ohjelma on monipuolinen ja runsas. Ja Pestuiden tunnelma, sitä en voi teille kuvailla, se teidän täytyy itse kokea, joten tervetuloa nauttimaan hienosta syystapahtumasta Rautalammille!

Lisätietoja löytyy täältä.

Erja Puoskari, Kuopion jaos