Muista ilmoittaa kesäauto, mopo tai prätkä takaisin liikenteeseen

Ajoneuvon liikennekäyttöönotto

Kevätsää tuo kesäiset menopelit liikenteeseen. Jos poistit oman kesäajoneuvosi liikenteestä syksyllä, muistathan tehdä sille liikennekäyttöönoton ennen kuin lähdet ajelemaan. Helpoiten ajoneuvon ottaminen liikenteeseen onnistuu netissä.

Viime ajokauden päätteeksi myös mopojen ja moottoripyörien poistaminen liikenteestä onnistui ensimmäistä kertaa helposti netin kautta ja poistoja tehtiinkin syksyn mittaan runsaasti. Syys-lokakuussa henkilöautoja poistettiin liikenteestä noin 135 000, moottoripyöriä 32 000 ja mopoja lähes 18 000.

”Jos otit syksyllä kesämenopelisi pois liikenteestä, niin muistathan tehdä sille liikennekäyttöönoton keväällä ennen kuin lähdet ajamaan. Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta mätkähtää aina vähintään tuhannen euron vero”, muistuttaa verotuksen kehityspäällikkö Seppo Ollikainen.

Viime vuonna huhti-toukokuussa otettiin liikenteeseen henkilöautoja noin 117 000, moottoripyöriä 9 000 ja mopoja reilu 10 000.

”Ja jos harkitset uuden kesäauton ostamista, niin muista tarkistaa, ettei autolla ole myöskään maksamattomia ajoneuvoveroja rästissä, ja muista rekisteröidä auto omiin nimiisi 7 päivän kuluessa”, vinkkaa Ollikainen.

Kesäautoilijan muistilista

Ennen kuin lähtee kesäautolla tai kaksipyöräisellä liikenteeseen, kannattaa tarkistaa muutama asia, jotta tien päällä saa keskittyä ajamisesta nauttimiseen.

”Tämän voisi tiivistää helposti viiden kohdan vinkkilistaksi”, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen: ”Tee kesäajoneuvolle liikennekäyttöönotto ja kartoita sen kunto, tarkistaa ainakin renkaat, valot ja nesteet. Autojen kohdalla tulee myös muistaa katsastuksen voimassaolo.”

”Kaksipyöräisillä on hyvä tehdä pieni käsittelytreeni ennen liikenteeseen lähtöä.  Ajokäyttäytymisessä taas on hyvä muistaa ennakoiva ajotapa. Talven jäljiltä teillä voi olla routavaurioita ja mahdollisesti hiekoitushiekkaa, toisaalta kaikki autoilijatkaan eivät vielä ole tottuneet kaksipyöräisiin”, jatkaa Pohjonen.

  • Käyttöönotto liikenteeseen
  • Kuntokartoitus kaikille ajoneuvolle: renkaat, valot, nesteet
  • Katsastus autoille
  • Käsittelytreenit ennen liikenteeseen lähtöä kaksipyöräisille
  • Käyttäytyminen: muista ennakoiva ajotapa ja noudata liikennesääntöjä

Ota ajoneuvo liikenteeseen helposti netissä

Helpoiten ajoneuvon liikennekäyttöönotto onnistuu netin kautta Trafin sähköisissä palveluissa.

Ajoneuvon liikennekäyttöönotto on maksutonta.

Lähde: Trafi