Hy-Ri kiittää kaikkia Vappuajeluun osallistuneita

Kaivosmiehiä töissä.

Sää yritti sotkea Etelän Suuren Vappuajelun tunnelmia, mutta Kiltahenki ja hyvä ruoka vei kuitenkin voiton.

Eri jaoksien kulkueet lähtivät liikkeelle omia reittejään, kohdaten ensin vanhan 1-tein varrella olevassa kasvihuoneilmiössä. Täällä oli mahdollista nauttia kahvia ja sen kanssa vaikka ns. lounas munkki. Moni myös ihasteli ja teki ostoksia ilmiömäisen tavaramäärän keskellä.

Kasvihuoneilmiöltä lähdimme näyttäytymässä pienen matkaan moottoritiellä hienona yli 30 auton letkana. Pieni pätkä moottoritietä mahdollisti nopean ja sujuvan siirtymisen Tytyrin Elämyskaivokseen. Varustauduttuamme kypärin ja lämpimin vaattein laskeuduimme kolmessa ryhmässä oppaiden johdolla kaivokseen. Kulku -110 tasolle tapahtui Kone Oy:n elämyshissillä. Hissi kulkee 6 metriä sekunnissa ja hissiin mahtuu 20hlö kerrallaan. Hissin maksiminopeus on 10 metriä sekunnissa. Kahdessakymmennessä sekunnissa olimme 80 metriä maan alla, taso 110 lasketaan päätornista, joka on 30 metriä korkea.

Kaivoksessa olikin monenlaista nähtävää ja kokeneille oppaille heitettiin kysymyksiä, johon aivan kaikkiin he eivät osanneet edes vastata. Näytillä oli vanhoja kaivoskoneita, poria ja erilaisia kuljetussysteemejä. Kävimme myös katsomassa käytöstä poistetun kaivoskuilun reunalla valoshown. Kuilu oli 100 metriä leveä ja 70 metriä korkea reikä kalliossa, mistä kalkkikiveä oli siis louhittu.

Koska viileässä kaivoksessa liikkumisessa tuli nälkä siirryimmekin seuraavaksi Sammatin Kievariin, missä evästä notkuvat pöydät odottivat ruokailijoita. Alkumaljan jälkeen päästiinkiin ruokailemaan. Tarjolla oli evästä moneen makuun ja päälle vielä kahvit suklaapunajuuri leivosten kera.

Kaikki loppuu aikanaan ja niin myös tämä Vappuajelu, ruokailun jälkeen siiryimme kulkimillamme kotiin, jokainen omaansa. Kiitos kaikille osanottajille, ilman teitä tätäkään hienoa tapahtumaa ei olisi syntynyt. Vuoden 2019 Vappuajelun suunnitelmat ovatkin jo pitkällä ja raotamme verhoa arvoituksellisesti jo lähiaikoina.